Izložba “Afiyet Olsun”

U organizaciji Hrvatsko-turskog društva Rijeka , pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Mirjane Lončar “Afiyet olsun“ koje prikazuju turska jela i slastice snimljene prije razornih potresa 2023. godine.

afiyet-olsun-2
Suorganizatori izložbe su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Turski kulturni centar Yunus Emre, Primorsko-goranska županija, a izložba je ostvarena uz sufinanciranje Grada Rijeke.

afiyet-olsun-3
Izložba od pedesetak fotografija turskih jela i slastica u sklopu festivala svjetske glazbe i gastronomije u Rijeci Porto etno 2023., koje su snimljene prije razornog potresa 2023., vodi nas na putovanje od doručka, ručka do večere prikazujući kulinarsko bogatstvo u potresom pogođenoj regiji (dva od tri turska grada čija je gastronomska baština pod zaštitom UNESCO-a pogođena su potresima), koje je duboko ukorijenjeno u tradiciji i kulturi.

Katalog izložbe Afiyet Olsun donosi kratki tekstualni i fotografski pregled izložbe postavljene  u PPMHP.  Urednice izložbe i kataloga Esma Halepović Đečević i Tea Perinčić i predsjednik Društva Vedran Obućina zahvaljuju se svim suradnicima u pripremi kataloga i postavi izložbe.

pozivnica

 

Uzvanicima svećanog otvaranja izložbe ,izaslaniku Veleposlanstva Republike Turske  u Zagrebu Ahmet Hamdi Şuşoğlu, savjetniku za  religiju, g. Fuat Korkmaz, direktoru turskog  kulturnog centra  Yunus Emre u Zagrebu i g. Danijelu Celcneru, izaslaniku župana, Primorsko-goranske županije ,koji je i predsjednik odbora za međunarodnu i regionalnu suradnju županijske skupštine, zahvaljujemo se na lijepim riječima. Svim  dragim posjetiteljima i članovima Društva hvala na ugodnom druženju, a gospodinu Resit Ismet Kruezi na pratećoj muzičkoj točki uz gitaru. Posebna zahvala  HTDR gospođi Tamari Mataija ravnateljici PPMHP -a domaćinu i suorganizatoru izložbe.

afiyet-olsun-1