90. godišnjica osnivanja Republike Turske obilježena u Zagrebu

U  organizaciji Veleposlanstva Republike  Turske u Zagrebu je svečano  obilježena 90. godišnjica  nezavisnosti Republike Turske.  Nj. E. Veleposlanik  Burak Özügergin

pozdravio je veliki broj uzvanika iz društvenog, političkog, vjerskog života i diplomatskog zbora među kojima je bila i prva  dama Hrvatske prof. dr. sc. Tatjana Josipović. U reprezentativnom prostoru Umjetničkog paviljona  u Zagrebu održana je ovogodišnja svečanost obilježavanja od utemeljenja  Republike Turske 29. listopada 1923. kada je Mustafa Kemal Atatürk proglasio republiku i postao prvi predsjednik.

Najznačajniji  događaj kojim je obilježena 90. obljetnica bilo je otvaranje tunela Marmaray u Istanbulu kojim je 13,6km dugom željeznicom spojena Europa i Azija na 60 m dubine  ispod  Bospora. Mjesto  centralne svečanosti bila je  Ankara gdje je predsjednik Abdullah Gül s delegacijom  položio cvijeće na Ataturkov mauzolej Anitkabir.

Na poziv turskog  veleposlanstva u Zagrebu i ove je godine tradicionalno na svečanom prijemu bio veliki broj članova Hrvatsko turskog društva Rijeka.

 

dsc_1093

Autor  fotografija je Mijana Lončar