Festival Porto etno

Festival Porto Etno već 6 godina prezentira multikulturalnost Rijeke kroz glazbu i gastronomiju, a publici približava raznolikost etno glazbe, ove se godine ponovno usidruje na Trgu Riječke rezolucije i to od 9. do 11. lipnja 2022. godine.

Budući da po prvi puta učestvujemo na ovom tradicionalnom festivalu pozivamo vas da posjetite manifestacije koje će se održati po dolje navedenom programu.

U suradnji sa Turskim kulturnim centrom Yunus Emre Zagreb i Veleposlanstvom Republike Turske, naše Društvo će predstavljati poznati turski virtuoz AHMED BARAN na tradicionalnom arapskom žičanom instrumentu Qanunu.

Isti će biti i počasni gost ovog festivala, što dodatno daje važnost našeg predstavnika. Tradicionalnim “kućnim bandom” ravnat će multiinstrumentalista Zoran Majstorović, odnedavno naš član.

AMIRA MEDUNJANIN / četvrtak 9.6. od 21 sat – Trg Riječke rezolucije
Glazbeni program predvodi Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku. Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, a dok njezin glas lebdi između Istoka i Zapada često ju se uspoređuje sa Cesariom Evorom i Billie Holiday. Već tradicionalno, na ovom će ju festivalu pratiti kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem. Ulaznica 100 kn.

Amira Medunjanin

RIJEKA’S MUSIC EXPATS feat. AHMED BARAN / petak 10.6. od 21 sat
Ovogodišnji novitet festivala je uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova svijeta koji žive i rade u Rijeci u poseban program, gdje će također nastupiti uz Porto Etno Orkestar. Koncert je besplatan.

Ahmet Baran

GASTRONOMSKI PROGRAM / u subotu 11.6. od 11 sati
Program koji je uvijek privlačio veliki broj publike, a koji je zbog pandemijske situacije morao preskočiti dvije godine festivala, u ovom uzdanju Porto Etna se ponovno vraća –manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete. Porto Etno ove godine djeluje i humanitarno, pa će sav prihod od prodaje porcija koje će se prodavati po 20 kn biti doniran organizaciji UNICEF – za podršku djeci i obiteljima Ukrajine. Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.

FOLKLORNI PROGRAM
Na svakom Porto Etnu poseban je začin folklorni program predstavnika manjina, pa će tako uz gastronomski program u subotu nastupiti i Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ,Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Bošnjačka nacionalna zajednica, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Slovenski dom KPD Bazovica i Zbor Montenegrini, Albanska zajednica PGŽ, Češka beseda, SKD Prosvjeta, gosti Demokratske zajednice Mađara iz Baranje te Riječke Palade.

RADIONICA
Gastronomskim događanjima festivala se pridružuje i projekt Fusilli koji se bavi postizanjem integrirane i sigurne holističke tranzicije prema zdravim, održivim, sigurnim, uključivim i troškovno učinkovitim prehrambenim sustavima. U sklopu festivala održat će radionicu kuhanja od ostataka hrane.

Ulaznice po cijeni od 100 kn za koncert Amire Medunjanin moguće je kupiti online na mojekarte.hr, ili u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka događanja na blagajni na Trgu Riječke rezolucije.

Koncert Rijeka’s Music Expatsa i ulaz na gastro-folklorni program su besplatni.

Radujemo se zajedničkom druženju u našoj Luci različitosti!