Poziv na saz koncert

U suradnji s Turskim kulturnim centrom Junuz Emre iz Zagreba i Klubom Jadran, ovaj petak, 15.04.2022. ugostit ćemo profesora Engina Topuzkanamışa koji će sve zainteresirane upoznati s tradicionalnim turskim instrumentom – sazom. Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, točnije šum trske, a postoji nekoliko vrsta saza, Kopuz, Oğuz Saz, Cura ve Cümbüş. Profesor Engin Topuzkanamış je profesor prava, glazbenik i osoba koja u radionici izrađuje upravo ove instrumente, a također predaje pravo na Sveučilištu Izmir Dokuz Eylul.

Njegov interes za glazbu javlja se za vrijeme osnovne škole kada je počeo svirati gitaru. Kada je 96. godine otkrio Erkana Oğura njegov odnos s glazbom otišao je potpuno drugim smjerom. S obzirom da u njegovoj okolini nije bilo ljudi koji su se razumjeli u tu vrstu saza samostalno je učio svirati na starim instrumentima. Za vrijeme studija često je odlazio u glazbene ateljee. Pronalazio je stare sazove te ih pokušavao popraviti. Preko interneta učio je o drugim zapadnim instrumentima, posebno o izradi gitare te akustici. 2010. godine otvorio je svoj atelje. Od tada izrađuje tradicionalne turske instrumente. Instrumente koje je izradio svirali su značajni turski i svjetski glazbenici. Također objavio je brojne video uratke i blogove o izradi instrumenata na društvenim mrežama. Iako se ne smatra glazbenikom, uvijek je imao interes za sviranje. Za vrijeme studija svirao je s raznim grupama na brojnim koncertima u Turskoj i inozemstvu. U Londonu je držao radionicu o izradi tradicionalnih turskih instrumenata. Uglavnom svira gitaru, saz i lutnju.

Koncert koji će u Klubu Jadran u Rijeci održati u petak 15. travnja s početkom u 20.00 sati opisuje kao ”putovanje u povijest turske glazbe”.

Radujemo se Vašem dolasku.

saz-koncert-15042022