Promocija monografije “Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj”

Popularna monografija „Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj „autora Anđelka Vlašića i Oğuza Aydemira, promovirana je 30. ožujka u Dvorani glagoljice SVKRI u organizaciji Hrvatsko turskog društva Rijeka i Sveučilišne knjižnice Rijeka. Monografiju su predstavili autori, a brojnoj su se publici na promociji obratili ravnateljica knjižnice Senka Tomljanović u ime domaćina, u ime izdavača Dragana Lucija Ratković Aydemir te gost iz Turske Haşim Koç predstavnik turske razvojne agencije TIKA-e za Hrvatsku. Moderatorica promocije bila je predsjednica društva Esma Halepović Đečević.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi promocija je započeta minutom šutnje kojom je odana počast svim žrtvama terorističkih napada koji nas prate u posljednje vrijeme od onih u Istanbulu, Parizu, Ankari, Jakarti do posljednjeg u Briselu. Sa skupa su upućene čestitke Gradu Rijeci na osvajanju prestižne titule Prijestolnice kulture 2020. Motu Rijeka – luka različitosti jednim je dijelom doprinijelo i naše Društvo koje je kroz svih 20 proteklih godina djelovanja promoviralo multikulturalnost i upoznavanje različitosti. Tursko-hrvatska baština i osmanski period u našim krajevima do sada je višestruko istraživan u raznim projektima i objavljen u brojnim znanstvenim i stručnim časopisima. Autori tih tekstova kao što su dr.sc. Marta Andrić i dr.sc. Azra Abadžić Navaey, zatim prof.dr. Ekrem Čaušević, mr.sc. Nives Opačić, prof.dr. Zlatko Karač, prof.dr. Nenad Moačanin, dr.sc. Vjeran Kursar, muftija Ševko Omerbašić, dr.sc. Tatjana Paić Vukić, mr.sc. Branko Kukurin bili su i naši gosti na predavanjima i tribinama tematski vezanim uz osmanski period.

Autor monografije Oğuz Aydemir, turski je poduzetnik i direktor turske agencije za podvodnu arheologiju TINA, te kulturni radnik u Turskoj i Hrvatskoj. U više gradova u Hrvatskoj i okruženju organizirao je izložbe o djelu i kartama Pirija Reisa, poznatog turskog moreplovca i kartografa, autora karte Jadrana. Takva velika izložba bila je postavljena i u Rijeci 2013. godine, a 2015. u Bakru u suorganizaciji Grada Bakra i Hrvatsko turskog društva Rijeka gdje se i danas nalazi. Aydemir je sudjelovao u organiziranju izložbi posvećenih turskim brodolomima iz 16. stoljeća u hrvatskom Jadranu, kod otoka Sveti Pavao i Gnalić.

Anđelko Vlašić, povjesničar i turkolog, prvi se put predstavio riječkoj javnosti kao koautor monografije.

Popularna monografija nudi čitateljima tekstove o materijalnoj i nematerijalnoj baštini i prije svega kulturnoj baštini iz zajedničke hrvatsko –osmanske povijesti koja je namijenjena široj javnosti, a manje je poznata od stereotipa iz epike. Ovo može biti i poticaj i za daljnja brojna stručna i znanstvena istraživanja.

 

Objava u Novom listu