Roman Orhana Kemala „Džemila“ predstavljen u Rijeci

 

Hrvatsko tursko društvo Rijeka u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Izdavačkom kućom Shura Publikacije iz Opatije predstavilo je riječkoj publici 12. ožujka 2016.  roman poznatog turskog klasika Orhana Kemala – Džemila (u originalu Cemile).

U predstavljanju romana sudjelovali su prevoditeljica s engleskog Darija Žilić, književna kritičarka i Sead Begović , književnik, književni kritičar i urednik časopisa za kulturu i društvena pitanja „Behar“, te ispred Izdavačke kuće direktorica Šuhra Dumanić poznata mirovna aktivistica. Predstavljanje romana održano je povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, a u vrijeme kada su nam svima katastrofične migracijske priče dio svakodnevice.

Roman o izbjeglištvu i ljubavi priča je koja traje stoljećima. Vješt pripovjedač, Orhan Kemal ispleo je mnoštvo likova i događaja, ali ne samo aktualnih, nego i onih iz zanimljivih biografija balkanskih doseljenika u Tursku s početka 20. stoljeća.

U romanu se kroz priču o djevojci Džemili, tematizira tempo industrijalizacije, ljubav, borba za preživljavanje, nesigurnost, siromaštvo, ali isto tako u tekstu dominira snažan etos, ponos tih ljudi, i posebno mlade djevojke koja je središnja figura romana.

Orhan Kemal (15.09.1914. – 02.06.1970.)

Pravo ime bilo mu je Mehmet Raşhit Öğütçü. Rodio se u Adani 1014. Njegov otac postao je član Parlamenta prvog saziva turske nacionalne skupštine, i osnivač je Narodne stranke 1930. Posljedice njegovih politički aktivnosti odvele su obitelj u emigraciju u Siriju. Ovi su događaji navedeni u romanu „Kuća moga oca“(1949). Kasnije se vratio u svoj rodni grad, te je radio razne poslove u tvornicama pamuka, i kao zaposlenik u Fondaciji za borbu protiv tuberkuloze. Taj period njegovog života uključujući i njegovu ženidbu sa kćerkom jugoslavenskog emigranta 1937., postao je temom četiri buduća romana.

Tijekom služenja vojnog roka 1939., bio je osuđen na 5 godina zatvora zbog svog političkog djelovanja. Taj period, kada se družio sa Nazimom Hikmetom u državnom zatvoru u Bursi, imao je važan utjecaj na njegove socijalne poglede. Njegovi memoari iz ovog perioda također su objavljeni u obliku knjige. Preselio se u Istanbul 1951.Napisao je 38 knjiga (28 romana i 10 knjiga priča).

Hrvatski prijevod izašao je u ediciji „Poentes“ izdavačke kuće Shura Publikacije: www.shuraedit.com - http://www.shuraedit.com/dzemila.html

GRADSKA KNJIŽNICA RIJEKA
http://gkr.hr/Magazin/Najave/Predstavljanje-romana-Dzemila-Orhana-Kemala

MOJA RIJEKA
http://www.mojarijeka.hr/kultura/u-narodnoj-citaonici-predstavljen-roman-orhana-kemala-dzemila/

pozivnicaPozivnica
 
 
Fotografije sa predstavljanja romana