Vedran Obućina je novi predsjednik HTDR-a

Hrvatsko-tursko društvo Rijeka održalo je 10. studenog 2022. godine izvanrednu izbornu Skupštinu gdje je za novog predsjednika HTDR-a izabran Vedran Obućina.

v

Dugogodišnji član HTDR-a, Vedran Obućina je politolog i teolog, starokatolički svećenik i stručnjak za međureligijski dijalog i mirotvorstvo. Doktorand je Sveučilišta u Regensburgu, fellow Sveučilišta Chulalongkorn u Bangkoku (Rotary Peace Fellowship 2020), ambasador Instituta za ekonomiju i mir (Sydney), te stalni fellow Kaiciida – Međunarodnog međuvladinog centra za međureligijski i međukulturalni dijalog. U Hrvatskoj vodi Udrugu za gastronomsku kulturu i baštinu „Taste of Adriatic“ i Centar za međureligijski dijalog, te je urednik društvene rubrike Vijenca, dvotjednika Matice hrvatske.

Dobar je poznavatelj politike, kulture i religije Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Srednje Azije, Kavkaza i Balkana. Autor je knjige „Politički sustav Islamske Republike Iran“, te niza članaka i stručnih tekstova o širem području Bliskog istoka. Govori tečno engleski, njemački i perzijski jezik, a služi se i makedonskim, španjolskim i kurdskim jezikom, i trenutačno uči arapski i turski.

U HTDR-u, Vedran Obućina je imao nekoliko javnih govora na temu povijesti turske politike i religije, a česti boravci u Turskoj daju priliku za veću povezanost i međusobno upoznavanje hrvatskog i turskog naroda.