Virtualni turski DocuWeek

Virtualni turski DocuWeek, u organizaciji Turskih kulturnih centara u Zagrebu, Berlinu i Beogradu počinje u ponedjeljak, 19. travnja 2021.g.
Festival će se održati online, od 19. do 23. travnja 2021. godine. Osim online projekcija filmova, tu su i predavanja s redateljima i producentima.
Osim turskih dokumentarnih filmova, prikazat će se 3 međunarodna dokumentarna filma, među kojima je i film hrvatskog redatelja Damiana Nenadića “Dani ludila”.

Poveznica za registraciju i besplatno gledanje:
turkishdocuweek.eventive.org

Program festivala:
Mimaroğlu: Robinson s otoka Manhattan” – film o pioniru te arhitektu elektroničke i avangardne glazbe čija se supruga Güngör posvetila društvenom djelovanju i uzornom političkom aktivizmu.

Nepriključen” – film donosi priču o posljednjem sviraču na listu, najprimitivnijem instrumentu.

Dani ludila” – film Damiana Nenadića otvoreno iznosi priču o liječenju osoba s mentalnim poremećajima, odnosno usredotočenosti na neodgovarajuću terapiju – medikamente, umjesto na uzroke bolesti, te prikazuje šokantnu sliku posljedica takvih lijekova na ljude.

Uzdah voljenog” – film Murata Paya o turskoj tradiciji koja polako nestaje; o usmenom prenošenju glazbenih djela i djelima o rođenju poslanika Muhameda.

Savršena crna” – kako astrofizičar, umjetnik tetovaža, glazbenik, umjetnik i morski biolog vide savršenu crnu?

Hotel beskućnika” – kako su beskućnici završili u hotelu, imaju li obitelj, zašto su sami i napušteni?

Saz” – Petra je primila saz prije 12 godina i od tada ga nije prestala svirati jer je saz za nju ključ srca.

Hermana” – jeste li znali da su ankarski Židovi, naseljeni u 2. st. pr. Kr, jedna od starijih zajednica u Anadoliji?

Kraljica Lear” – Mala grupa žena s Taurskog gorja osnovala je dramsku grupu i počela prenositi svoje živote na scenu.

Oko Istanbula” – Arin umjetnički razvoj, njegova mašta i izostanak straha prikazani su u filmu kroz nelinearnu naraciju. A pitanje je što će se dogoditi s njegovim arhivom, koji se smatra nacionalnim blagom i svjetskom baštinom.

Azaz: Ime nade” – film koji baca svjetlost na poteškoće onih koji žive u Siriji i suočavaju se s njima svakodnevno otkad je počeo građanski rat prije skoro jednog desetljeća.

Davna povijest Anadolije” – film koji otkirva ulogu Anadolije u širenju mlađeg kamenog doba prema Europi.